Ciasto,  Na słodko,  Urodziny

Drożdżowe borówkowe ślimaczki.

Lubicie ciasto drożdżowe? Moja córka bardzo… ja najbardziej lubię patrzeć jak rośnie. Ślimaczki to zawinięte w rulon ciasto. Sezon na borówki w pełni, a dodatek białej czekolady będzie idealny. Częstujcie się przepisem.

Czas: 2,5h

Składniki:

  • 50 g cukru i 20 g cukru
  • 300 g mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 120 g masła 82% pokrojonego na kawałki
  • 500 g maki pszennej typ. 550 ( do ciasta drożdżowego)
  • szczypta soli
  • masło (mały kawałek do natłuszczenia miski)
  • 250 g borówek
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół cytryny
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • szczypta miłości

Przygotowanie:

Do naczynia (może to być rondel, garnek, ja użyłam Termomixa) wlać mleko, dodać 20 g cukru, drożdże i masło – wszystkie składniki podgrzewamy (muszą się rozpuścić).

Do miksera, robota (urządzenia, które wyrobi nam ciasto – oczywiście możemy jak nasze babcie czy mamy wyrobić ciasto ręcznie, ale ja idę na skróty 😉 ) wsypujemy mąkę, 50 g cukru i powoli wlewamy nasz zaczyn – wyrabiamy.

Gdy ciasto będzie nam się bardzo kleić, podsypujemy mąką.

Ciasto przekładamy do miski, którą wcześniej wysmarowaliśmy masłem i przykrywamy ściereczką.

Odstawimy w ciepłe miejsce na 1h.

Czekoladę kroimy na drobne kawałki.

Borówki myjemy, osuszamy i obtaczamy w mące ziemniaczanej.

Gdy nasze ciasto drożdżowe nam wyrośnie, przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkujemy z niego prostokąt.

Na ciasto wykładamy borówki, posypujemy czekoladą i zwijamy w rulon.

Następnie kroimy na mniejsze kawałki, ok. 12 szt i przykrywamy ściereczką na ok. 30min do wyrośnięcia.

Rozgrzewamy piekarnik góra-dół na 190 st C

Pieczemy ok. 20min

Upieczone ślimaczki wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.

Do miski wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce do uzyskania lukru.

Drożdżowe ślimaczki polewamy lukrem i zajadamy.

Smacznego!

Leave a Reply