
Drożdżowe borówkowe ślimaczki.
Lubicie ciasto drożdżowe? Moja córka bardzo… ja najbardziej lubię patrzeć jak rośnie. Ślimaczki to zawinięte w rulon ciasto. Sezon na borówki w pełni, a dodatek białej czekolady będzie idealny. Częstujcie się przepisem.
Czas: 2,5h
Składniki:
- 50 g cukru i 20 g cukru
- 300 g mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 120 g masła 82% pokrojonego na kawałki
- 500 g maki pszennej typ. 550 ( do ciasta drożdżowego)
- szczypta soli
- masło (mały kawałek do natłuszczenia miski)
- 250 g borówek
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół cytryny
- 5-6 łyżek cukru pudru
- szczypta miłości
Przygotowanie:
Do naczynia (może to być rondel, garnek, ja użyłam Termomixa) wlać mleko, dodać 20 g cukru, drożdże i masło – wszystkie składniki podgrzewamy (muszą się rozpuścić).
Do miksera, robota (urządzenia, które wyrobi nam ciasto – oczywiście możemy jak nasze babcie czy mamy wyrobić ciasto ręcznie, ale ja idę na skróty 😉 ) wsypujemy mąkę, 50 g cukru i powoli wlewamy nasz zaczyn – wyrabiamy.
Gdy ciasto będzie nam się bardzo kleić, podsypujemy mąką.
Ciasto przekładamy do miski, którą wcześniej wysmarowaliśmy masłem i przykrywamy ściereczką.
Odstawimy w ciepłe miejsce na 1h.
Czekoladę kroimy na drobne kawałki.
Borówki myjemy, osuszamy i obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Gdy nasze ciasto drożdżowe nam wyrośnie, przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkujemy z niego prostokąt.
Na ciasto wykładamy borówki, posypujemy czekoladą i zwijamy w rulon.
Następnie kroimy na mniejsze kawałki, ok. 12 szt i przykrywamy ściereczką na ok. 30min do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik góra-dół na 190 st C
Pieczemy ok. 20min
Upieczone ślimaczki wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce do uzyskania lukru.
Drożdżowe ślimaczki polewamy lukrem i zajadamy.
Smacznego!



