Dorada z warzywami z piekarnika.
Najszybszy obiad to taki, gdzie wkładamy ulubione warzywa, rybę lub mięso do piekarnika i już po godzinie jest gotowy. Smaczny i prosty. Kluczem tego dania, jest to aby warzywa pokroić na takie kawałki, żeby upiekły się jednocześnie. Dwa lata temu, kiedy pierwszy raz spróbowałam tak przyrządzić obiad natknęłam się na hasztag #sheetpandinner – w tłumaczeniu – to danie z blachy do pieczenia. Jak spróbujecie, to pokochacie 😉 musicie mi uwierzyć.
Uwielbiam ryby, jedną z nich jest Dorada. Ma bardzo delikatne mięso, mało ości. Jako ryba morska jest bardzo zdrowa ze względu na wysoką zawartość kwasów omega 3. Połączona z warzywami stworzy nam pyszne danie.
Porcje: 2 Czas przygotowania: 1,5h
Składniki:
- 2 świeże dorady
- domowa vegeta (lub ulubione przyprawy do ryb)
- 2 plastry masła
- kilka ząbków czosnku w łupinach
- natka pietruszki
- 4 duże ziemniaki
- 1 kolba kukurydzy
- połowa małego kalafiora
- olej
- sól i pieprz
- przyprawa do ziemniaków
- szczypta miłości
Przygotowanie:
Rybę musimy oczyścić, nożem oskrobać łuski. Czy głowę odcinamy? Jak chcecie 😉
Osuszamy ją ręcznikiem papierowym, nacinamy, obtaczamy w przyprawach.
Do brzuszka ryby wkładamy po plasterku masła, kilka gałązek pietruszki i obrany 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki.
Kawałek papieru do pieczenia (odcinamy taką wielkość, żeby pasował nam na blachę) zgniatamy i moczymy pod wodą. Papier stanie się elastyczny.
Wykładamy go na blaszkę, następnie kładziemy naszą rybę.
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Maja mieć podobną wielkość, aby równo się upiekły. Ja ziemniaki pokroiłam jak na frytki, kukurydzę na kawałki, a kalafiora podzieliłam na mniejsze różyczki.
Wszystko skropiłam delikatnie olejem, warzywa posypałam przyprawą do ziemniaków i dołożyłam czosnek w łupinach.
Rybę z warzywami włożyłam do nagrzanego piekarnika góra- dół na 180st na 40min.
Po tym czasie w piekarniku ustawiłam funkcje: grill i podpiekłam jeszcze w temp 240st – 15min.
Po tym czasie musicie sprawdzić czy warzywa są upieczone.
Wszystko razem wykładacie na talerze i zajadacie.
Smacznego!