Ciasto,  Desery,  Na słodko,  Sylwester,  Urodziny

Czekoladowy torcik brownie

Mocno czekoladowe ciacho otoczone delikatnym i puszystym kremem z dodatkiem owoców – istne Tango Smaku. Dziś w formie torciku na każdą okazje. Uwielbiam połączenie gorzkiej czekolady z kakao i mascarpone ze śmietanką. Ciasto bezglutenowe 😉

Czas przygotowania: ok. 50-60min

Składniki:

  • 300g gorzkiej czekolady (najlepiej 90% kakao, ale jeśli nie macie może być mniej im więcej % tym ciasto bardziej czekoladowe 😉 )
  • 125g masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 6 jajek
  • 125g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 250g mascarpone
  • 200ml śmietanki 30% (mocno schłodzonej)

Przygotowanie:

Na początku musimy rozgrzać piekarnik góra-dół do 175st.

Masło pokroić w kostkę i włożyć do rondelka, wlać olej i dodać połamaną na kosteczki czekoladę i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, odstawić z palnika.

4 białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę.

Gdy zobaczymy, że nasz piana staje się lekko ubita, dodajemy stopniowo łyżka po łyżce cukier.

Wystygniętą masę czekoladową przekładamy do miski, dodajemy żółtka, 2 jajka i 2 łyżki kakao.

Wszystko dokładnie mieszamy i partiami dodajemy naszą pianę z białek.

Wlewamy do okrągłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia- moja miała 24cm.

Pieczemy 25-30min w temp 175st

Następnie zajmiemy się naszym kremem.

Schłodzoną śmietankę wlewamy do miski i miksujemy mikserem, gdy zobaczymy, że nasza śmietanka jest lekko ubita, dodajemy łyżka po łyżce powoli mascarpone.

Na wystudzone ciasto czekoladowe nakładamy nasz krem i ozdabiamy owocami.

Owoce możecie tutaj dowolnie mieszać kolorystycznie albo smakowo.

To Wam i Waszym najbliższym ma smakować.

Smacznego!

Leave a Reply