Czekoladowy torcik brownie
Mocno czekoladowe ciacho otoczone delikatnym i puszystym kremem z dodatkiem owoców – istne Tango Smaku. Dziś w formie torciku na każdą okazje. Uwielbiam połączenie gorzkiej czekolady z kakao i mascarpone ze śmietanką. Ciasto bezglutenowe 😉
Czas przygotowania: ok. 50-60min
Składniki:
- 300g gorzkiej czekolady (najlepiej 90% kakao, ale jeśli nie macie może być mniej im więcej % tym ciasto bardziej czekoladowe 😉 )
- 125g masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 6 jajek
- 125g cukru
- 2 łyżki kakao
- 250g mascarpone
- 200ml śmietanki 30% (mocno schłodzonej)
Przygotowanie:
Na początku musimy rozgrzać piekarnik góra-dół do 175st.
Masło pokroić w kostkę i włożyć do rondelka, wlać olej i dodać połamaną na kosteczki czekoladę i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, odstawić z palnika.
4 białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę.
Gdy zobaczymy, że nasz piana staje się lekko ubita, dodajemy stopniowo łyżka po łyżce cukier.
Wystygniętą masę czekoladową przekładamy do miski, dodajemy żółtka, 2 jajka i 2 łyżki kakao.
Wszystko dokładnie mieszamy i partiami dodajemy naszą pianę z białek.
Wlewamy do okrągłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia- moja miała 24cm.
Pieczemy 25-30min w temp 175st
Następnie zajmiemy się naszym kremem.
Schłodzoną śmietankę wlewamy do miski i miksujemy mikserem, gdy zobaczymy, że nasza śmietanka jest lekko ubita, dodajemy łyżka po łyżce powoli mascarpone.
Na wystudzone ciasto czekoladowe nakładamy nasz krem i ozdabiamy owocami.
Owoce możecie tutaj dowolnie mieszać kolorystycznie albo smakowo.
To Wam i Waszym najbliższym ma smakować.
Smacznego!