Czekoladowe placuszki.
Na idealne słodkie śniadanie polecają się bardzo mięciutkie i mocno czekoladowe placuszki. Do tego ulubione dodatki, to istne Tango Smaku. Ja najbardziej lubię połączenie z czymś kwaskowym, dlatego u mnie dziś będą z marakują.
Składniki:
- 1 szkl. mąki
- 1 jajko
- 3/4 szkl. kefiru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 1,5 łyżki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 szt. marakui
- cukier puder ( do posypania, gdy placuszki będą gotowe)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Czekolady siekamy nożem na małe kawałki, dodajemy do ciasta.
Smażymy na patelni z niewielką ilością oleju z obu stron.
Marakuje dzielimy na pół i wydrążamy środek.
Placuszki układamy piętrowo, posypujemy cukrem pudrem i polewamy marakują.
Smacznego!