Boże Narodzenie,  Ciasteczka,  Na słodko

Czekoladowe ciasteczka.

Pyszne a do tego bardzo czekoladowe ciasteczka? Ja od razu robię ten przepis z dwóch porcji bo znikają bardzo szybko.

Składniki:

  • 250g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 30g kakao
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek mleka
  • ozdoby, posypki

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 170st góra – dół.

Do miksera wkładamy masło, dodajemy cukier i ucieramy.

Gdy otrzymamy miękką masę, dodajemy suche składniki przesiane przez sitko.

Wszystko razem mieszamy, a później miksujemy.

Masa na ciasteczka ma być gęsta i klejąca.

Aby nie ubrudzić sobie rąk, ja zakładam rękawiczki.

Z ciasta bierzemy mały kawałek, robimy kuleczkę.

Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Kulkę spłaszczamy palcami.

Z tej porcji wychodzi ok. 24 ciasteczek, ja piekę na dwa razy.

Ciastka pieczemy 15 min.

Gotowe wyjmujemy na metalową kratkę. Trzeba uważać, bo są bardzo delikatne.

Gdy ostygną będą odrobinę twardsze.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy odrobinę mleka, wszystko razem mieszamy i polewamy nasze ciasteczka.

Na polewę posypujemy dekorację i zajadamy.

Ostrzegam – na jednym się nie skończy.

Smacznego!

Leave a Reply