Cynamonowe ślimaczki.
Chyba nie ma lepszego zapachu jesienią niż cynamon?
Kiedy byłam mała nie lubiłam tego zapachu, nawet w szarlotce… im jestem starsza tym smaki i zapachy mi się zmieniają.
Bułeczki cynamonowe to ostatnio hit w moim domu. Mam nadzieje, że i Wam zasmakują.
Składniki:
- 50g cukru i 20g cukru
- 300g mleka
- 25g świeżych drożdży
- 500g mąki pszennej typ. 550
- szczypta soli
- masło do natłuszczenia miski
- pół cytryny
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki masła
- 3 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżeczki brązowego cukru
Przygotowanie:
Do naczynia wlać mleko, cukier (20g), masło – podgrzać. Dodaj pokruszone drożdże, wszystko wymieszać, odstawić, żeby wszystko się rozpuściło.
Do miski wrzucić mąkę, 50g cukru i wlać nasz zaczyn.
Wszystko wyrobić ręcznie albo użyć miksera z hakiem.
Do natłuszczonej masłem miski przełożyć gotowe ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h.
W rondelku rozpuścić masło, odstawić.
Gdy nasze ciasto nam wyroście, wykładamy je na blat obsypany mąką. Musimy rozwałkować z niego prostokąt.
Ciasto smarujemy połową rozpuszczonego masła, posypujemy całość cynamonem i brązowym cukrem.
Zwijamy rulon, kroimy na ok. 12 części.
Układamy na blaszce wysmarowanej papierem do pieczenia i odstawiamy na pół godz. przykryte ściereczką.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni (góra – dół).
Pieczemy ok. 20 min, ale po 10min otwieramy piekarnik i każdego ślimaka polewamy resztką rozpuszczonego masła.
Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia.
Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy cukier puder, mieszając aby się rozpuścił, do uzyskania gęstego lukru.
Cynamonowe ślimaki polewamy lukrem.
Smacznego!