Babeczki,  Ciasto,  Na słodko

Cynamonowe ślimaczki.

Chyba nie ma lepszego zapachu jesienią niż cynamon?

Kiedy byłam mała nie lubiłam tego zapachu, nawet w szarlotce… im jestem starsza tym smaki i zapachy mi się zmieniają.

Bułeczki cynamonowe to ostatnio hit w moim domu. Mam nadzieje, że i Wam zasmakują.

Składniki:

  • 50g cukru i 20g cukru
  • 300g mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 500g mąki pszennej typ. 550
  • szczypta soli
  • masło do natłuszczenia miski
  • pół cytryny
  • 5-6 łyżek cukru pudru
    • 3 łyżki masła
    • 3 łyżeczki cynamonu
    • 4 łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie:

Do naczynia wlać mleko, cukier (20g), masło – podgrzać. Dodaj pokruszone drożdże, wszystko wymieszać, odstawić, żeby wszystko się rozpuściło.

Do miski wrzucić mąkę, 50g cukru i wlać nasz zaczyn.

Wszystko wyrobić ręcznie albo użyć miksera z hakiem.

Do natłuszczonej masłem miski przełożyć gotowe ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h.

W rondelku rozpuścić masło, odstawić.

Gdy nasze ciasto nam wyroście, wykładamy je na blat obsypany mąką. Musimy rozwałkować z niego prostokąt.

Ciasto smarujemy połową rozpuszczonego masła, posypujemy całość cynamonem i brązowym cukrem.

Zwijamy rulon, kroimy na ok. 12 części.

Układamy na blaszce wysmarowanej papierem do pieczenia i odstawiamy na pół godz. przykryte ściereczką.

W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni (góra – dół).

Pieczemy ok. 20 min, ale po 10min otwieramy piekarnik i każdego ślimaka polewamy resztką rozpuszczonego masła.

Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia.

Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy cukier puder, mieszając aby się rozpuścił, do uzyskania gęstego lukru.

Cynamonowe ślimaki polewamy lukrem.

Smacznego!

Leave a Reply