Ciasto,  Na słodko

Ciasto z porzeczkami.

Ucierane to najprostsze i najszybsze ciasto na świecie. Można do niego dodać owoce jakie chcecie. Dziś u mnie będą to czerwone porzeczki.

Składniki:

  • 200g masła (temp. pokojowa)
  • 150g drobnego cukru
  • 4 jajka (temp. pokojowa)
  • 200g mąki pszennej
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • ok. 0,5kg czerwonej porzeczki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Masło i cukier ucieramy mikserem na puch.

Następnie do masy w mikserze dodajemy pojedynczo jajka.

Suche składniki: mąkę, budyń, proszek do pieczenia, sól mieszamy.

Do masy dodajemy łyżka po łyżce suche składniki na wolnych obrotach.

Nastawiamy piekarnik na 175st góra-dół.

Porzeczki obieramy, myjemy i suszymy. Posypujemy mąką ziemniaczaną, mieszamy.

Do ciasta dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy wszystko.

Przekładamy do formy, może być okrągła 22cm, u mnie był to kwadrat.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45min.

Sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy, jeśli tak wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Leave a Reply