Ciasto z porzeczkami.
Ucierane to najprostsze i najszybsze ciasto na świecie. Można do niego dodać owoce jakie chcecie. Dziś u mnie będą to czerwone porzeczki.
Składniki:
- 200g masła (temp. pokojowa)
- 150g drobnego cukru
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- 200g mąki pszennej
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- ok. 0,5kg czerwonej porzeczki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Masło i cukier ucieramy mikserem na puch.
Następnie do masy w mikserze dodajemy pojedynczo jajka.
Suche składniki: mąkę, budyń, proszek do pieczenia, sól mieszamy.
Do masy dodajemy łyżka po łyżce suche składniki na wolnych obrotach.
Nastawiamy piekarnik na 175st góra-dół.
Porzeczki obieramy, myjemy i suszymy. Posypujemy mąką ziemniaczaną, mieszamy.
Do ciasta dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy wszystko.
Przekładamy do formy, może być okrągła 22cm, u mnie był to kwadrat.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45min.
Sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy, jeśli tak wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!