Ciasto bananoffee ze słonym karmelem.
Kruche ciasto, słodki banan, polane słonym toffi, pokryty mascarpone ze śmietanką, obsypane orzechami i precelkami. Istne Tango Smaku dla naszego podniebienia.
Składniki na kruche ciasto:
- 3 żółtka
- 1 i 1/2 szkl. mąki krupczatki
- 3/4 szkl. mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 szkl. cukru
- 15 dag masła
Składniki na krem:
- 125g mascarpone
- 150ml śmietanki 30%
- pół łyżeczki śmietan fix
- masa kajmakowa w puszce – 510g
- orzechy, precelki, 2 banany
- szczypta miłości
Przygotowanie:
Mąkę krupczatkę, tortową, 3 żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę, cukier oraz masło połączyć i wyrobić.
Schłodzić zawiniętą w folię 2 godz. w lodówce.
Formę do tarty wysmarować delikatnie masłem, obsypać mąką, nadmiar mąki strzepać.
Po tym czasie, wyciągnąć ciasto, rozwałkować i przełożyć na formę do tarty.
Widelcem ponakłuwać całe ciasto (ciasto nam nie urośnie – będzie miejsce na krem).
Piec w 180st góra – dół ok. 20min – nasza tarta ma mieć złoty kolor.
Gdy nasze kruche ciasto już się upiecze, musi dobrze wystygnąć.
Ja najczęściej spód piekę wieczorem a rano nakładam krem.
Do miski miksera wlewamy śmietankę, ubijamy.
Gdy śmietanka zacznie nam gęstnieć, powoli dodajemy mascarpone i na sam koniec śmietan fix.
Banany obrać, pokroić na plasterki.
Na ostudzony blat wykładamy banany.
W tym czasie robimy kąpiel wodną dla naszego toffi – musi nam się dobrze rozprowadzić.
Na płycie/gazie kładziemy garnek z wodą, wstawiamy miskę i do niej wyjmujemy z puszki masę kajmakową, woda w garnku ma podgrzać nam toffi.
To masy dodajemy dużą szczyptę soli.
Czekając na naszą kajmakową masę, na desce do krojenia wyjmujemy orzechy.
Nie napisałam ile, bo każdy niech da ile lubi i jakie orzechy lubi.
Ile? ja dałam garść, które połamałam na drobne kawałki.
Tartę z bananami polałam toffi, następnie wyłożyłam ubitą śmietankę, posypałam orzechami, polałam resztką toffi, posypałam orzechami i ułożyłam precelki.
Schładzamy ok. 2h w lodówce.
Smacznego!