Ciabatta z pomidorkami koktajlowymi i burratą.
Ciabatta to włoski biały chleb, robiony z mąki pszennej i drożdży. Po włosku oznacza „kapeć” ;)Przepis na kanapkę z serem burrata i pomidorkami na ciepło to idealna przekąska w upalne dni.
Składniki:
- 1 ciabatta
- 2 gałązki pomidorków koktajlowych (ok. 15szt.)
- przyprawy (suszona bazylia, czosnek, pomidor)
- 1 burrata
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego / oliwy
- sól
Przygotowanie:
Ciabattę przekroić na pół, delikatnie polać olejem/ oliwą, położyć na rozgrzanej patelni, poczekać aż stanie się chrupka, przełożyć na drugą stronę i podpiekać na złoty kolor.
Nasz włoski chlebek zdejmujemy z patelni, odstawiamy.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy przekrojone na pół pomidorki, posypujemy przyprawami, i dolewamy odrobinę oleju/oliwy. Wszystko razem smażymy.
Wyjmujemy z opakowania burratę i dzielimy ją w dłoniach na pół. Nakładamy na jedną połówkę chlebka trochę sera, i na drugą.
Gdy z naszych pomidorków zacznie odchodzić skórka są już gotowe. Nakładamy je na ser, posypujemy solą i zajadamy.
Smacznego!