Desery,  Na słodko

Bułki z jagodami.

LATO… z czym Wam się kojarzy najbardziej?

Mnie oczywiście z jedzeniem… ale takim, które najbardziej smakuje z produktów sezonowych. Kilka dni temu poszłam na bazarek i tam znalazłam piękne jagody. I co z nich zrobiłam? Bułeczki 🙂

Składniki:

Ciasto:

  • 250g mleka
  • 30g świeżych drożdzy
  • 100g cukru
  • 500g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 80g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • pół szklanki mleka

Nadzienie:

  • 400g świeżych jagód
  • 6 łyżek cukru
  • 25g budyniu waniliowego

Kruszonka:

  • 80g masła
  • 40g cukru trzcinowego
  • 100g mąki pszennej

Przygotowanie:

Do rondelka wlać mleko, dodać drożdże oraz cukier – wszystko delikatnie podgrzać.

Lekko ciepłe wlać do miski, dodać mąkę, żółtka, masło oraz sól – wszystko wyrobić ręcznie albo w mikserze z hakiem. Wyrabiać kilka minut, przykryć ściereczką i położyć w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 16 części, z każdej uformować kulkę, przykryć do wyrośnięcia na ok. 15min.

Jagody umyć, przełożyć do miski, wsypać budyń, cukier, wszystko razem wymieszać.

Pora na kruszonkę 🙂 Do miski wsypać mąkę, cukier, zimne masło pokroić w kostkę, delikatnie wszystko wymieszać palcami, wcierając masło w pozostałe składniki uzyskamy, większe, mniejsze kawałki kruszonki.

Na blaszce rozłożyć papier do pieczenie i nastawić piekarnik na 200st góra – dół.

Wziąć kulkę w rękę i delikatnie rozpłaszczyć, włożyć do małej miseczki i nakładać nadzienie z jagód (około 1 czubatej łyżki jagód), następnie skleić, uformować kształt i odłożyć na blaszkę. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na 20min do wyrośnięcia.

Gdy bułeczki wyrosną smarujemy je delikatnie mlekiem i nakładamy na nie dużo kruszonki.

Pieczemy ok. 20-25min.

Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.

Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Leave a Reply