Bułki z jagodami.
LATO… z czym Wam się kojarzy najbardziej?
Mnie oczywiście z jedzeniem… ale takim, które najbardziej smakuje z produktów sezonowych. Kilka dni temu poszłam na bazarek i tam znalazłam piękne jagody. I co z nich zrobiłam? Bułeczki 🙂
Składniki:
Ciasto:
- 250g mleka
- 30g świeżych drożdzy
- 100g cukru
- 500g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 80g miękkiego masła
- szczypta soli
- pół szklanki mleka
Nadzienie:
- 400g świeżych jagód
- 6 łyżek cukru
- 25g budyniu waniliowego
Kruszonka:
- 80g masła
- 40g cukru trzcinowego
- 100g mąki pszennej
Przygotowanie:
Do rondelka wlać mleko, dodać drożdże oraz cukier – wszystko delikatnie podgrzać.
Lekko ciepłe wlać do miski, dodać mąkę, żółtka, masło oraz sól – wszystko wyrobić ręcznie albo w mikserze z hakiem. Wyrabiać kilka minut, przykryć ściereczką i położyć w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 16 części, z każdej uformować kulkę, przykryć do wyrośnięcia na ok. 15min.
Jagody umyć, przełożyć do miski, wsypać budyń, cukier, wszystko razem wymieszać.
Pora na kruszonkę 🙂 Do miski wsypać mąkę, cukier, zimne masło pokroić w kostkę, delikatnie wszystko wymieszać palcami, wcierając masło w pozostałe składniki uzyskamy, większe, mniejsze kawałki kruszonki.
Na blaszce rozłożyć papier do pieczenie i nastawić piekarnik na 200st góra – dół.
Wziąć kulkę w rękę i delikatnie rozpłaszczyć, włożyć do małej miseczki i nakładać nadzienie z jagód (około 1 czubatej łyżki jagód), następnie skleić, uformować kształt i odłożyć na blaszkę. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na 20min do wyrośnięcia.
Gdy bułeczki wyrosną smarujemy je delikatnie mlekiem i nakładamy na nie dużo kruszonki.
Pieczemy ok. 20-25min.
Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.
Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!