
Beza Pavlova
Królowa jest tylko jedna – Beza. Chrupiąca na zewnątrz, lekka, piankowa i delikatna w środku. Rozpływająca się w ustach przy każdym kęsie. Pokryta mascarpone ze śmietanką, oprószona owocami będzie pieścić nasze kubki smakowe – istne słodkie Tango Smaku.
Czas przygotowania: ok. 90 min
Składniki:
Spód:
- białka z 4 jajek (w temp pokojowej)
- 250g drobnego cukru
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczki octu z białego wina
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta miłości
Przybranie:
- 250g mascarpone
- 250ml śmietanki 30%
- owoce: truskawki, borówki, granat, madarynka
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 st.
Na blachę połóż papier do pieczenia i narysuj okrąg o średnicy ok. 25cm.
Białka ubij na sztywno mikserem, dodając pod koniec dodaj cukier, porcjami po jednej łyżce, do czasu aż nasza piana zacznie błyszczeć.
Ubitą pianę oprósz mąką kukurydzianą, pokrop octem i ekstraktem. Wszystko wymieszaj bardzo delikatnie metalową łyżką.
Tak ubitą pianę wyłóż na wcześniej przygotowany okrąg na papierze.
Wstaw do piekarnika i natychmiast obniż temp. do 120 st.
Piecz 1 godz, po czym wyłącz piekarnik i pozostaw beze do ostygnięcia w piekarniku.
Schłodzoną śmietanę z mascarpone ubijamy w mikserze do uzyskania gęstego kremu.
Wystudzony blat bezy pokrywamy kremem i dekorujemy owocami.
Naszą beze przechowujemy w lodówce.
Smacznego!



