Babeczki,  Desery,  Na słodko,  Sylwester,  Urodziny,  Wielkanoc

Bananowe babeczki

Bananowe babeczki to proste słodkie śniadanie, coś do popołudniowej kawy albo szybka przekąska w pracy. Jak macie dzieci to na pewno ucieszą się z takiego drugiego śniadania w szkole – moja córeczka je uwielbia.

Czas przygotowania: ok. 50 min

Składniki:

  • 1/2 kostki masła
  • 150 g cukru
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki wody
  • 350 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2-3 banany
  • cukier puder
  • szczypta miłości

Przygotowanie:

Do miksera wkładamy masło i cukier – miksujemy ok. 5min do uzyskania gładkiej konsystencji.

Do naszej masy dodajemy kolejno: jajko, ekstrakt z wanilii, wodę, powoli wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko i sól.

Ciasto ma być gładkie i gęste.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C.

Do formy na babeczki wkładamy papierowe papilotki, unikniemy wtedy rozlania się ciasta i nasze babeczki będą miały ładny kształt.

Do przygotowanych kubeczków wkładamy nasze ciasto.

Z podanego przepisu wyjdzie nam 12 szt.

Obieramy banany, kroimy w grube paseczki.

Do każdej papilotki wkładamy po 3 plasterki banana dociskając palcem, aby zanurzyły się w cieście.

Wstawiamy nasze babeczki do nagrzanego piekarnika na ok. 30 min

Aby sprawdzić czy już są gotowe wkładamy do babeczki patyczek, jeśli po wyjęciu będzie suchy mamy pewność, że nasze ciasto jest upieczone.

Gotowe babeczki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.

Babeczki można przechowywać kilka dni w szczelnym pojemniku, choć wydaje mi się, że nie będzie takiej potrzeby, ponieważ znikają bardzo szybko.

Smacznego!

Leave a Reply