Babeczki,  Ciasto,  Desery,  Na słodko,  Wielkanoc

Babka piaskowa.

Lekka, puszysta, mięciutka – tak mogłabym opisać Babkę piaskową. Zawdzięcza to ona jednemu składnikowi – majonezowi. Tak 🙂 babka z majonezem. Musicie spróbować.

Przepis jest od mojej mamy i podawany w szklankach – 250ml

Forma to okrągła blacha na babkę.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 5 łyżek majonezu (ja dodaje majonez „Kielecki”)
  • 3/4 szkl. maki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach waniliowy lub cukier z wanilią

Przygotowanie:

Jajka włożyć do miksera z końcówką do ubijania, dodać cukier i miksować na puszystą masą ok. 5 min.

Później należy dodać do miksera, powoli po jednej łyżce majonez i ubijać 3min.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać do masy i ubijać kolejne 3min.

Na końcu dodać cukier z wanilią lub zapach.

Wylać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą dużej formy na babę.

Piec w rozgrzanym piekarniku góra/dół 50min w 170st.

Upieczoną babę musimy sprawdzić patyczkiem.

Ozdobić możemy lukrem: na 3/4 szkl. cukru pudru dodać 3-4łyżeczki wrzątku. Wszystko razem musimy energicznie wymieszać.

Babę polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Leave a Reply