Babka piaskowa.
Lekka, puszysta, mięciutka – tak mogłabym opisać Babkę piaskową. Zawdzięcza to ona jednemu składnikowi – majonezowi. Tak 🙂 babka z majonezem. Musicie spróbować.
Przepis jest od mojej mamy i podawany w szklankach – 250ml
Forma to okrągła blacha na babkę.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru
- 5 łyżek majonezu (ja dodaje majonez „Kielecki”)
- 3/4 szkl. maki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- zapach waniliowy lub cukier z wanilią
Przygotowanie:
Jajka włożyć do miksera z końcówką do ubijania, dodać cukier i miksować na puszystą masą ok. 5 min.
Później należy dodać do miksera, powoli po jednej łyżce majonez i ubijać 3min.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać do masy i ubijać kolejne 3min.
Na końcu dodać cukier z wanilią lub zapach.
Wylać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą dużej formy na babę.
Piec w rozgrzanym piekarniku góra/dół 50min w 170st.
Upieczoną babę musimy sprawdzić patyczkiem.
Ozdobić możemy lukrem: na 3/4 szkl. cukru pudru dodać 3-4łyżeczki wrzątku. Wszystko razem musimy energicznie wymieszać.
Babę polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!