Babeczki,  Ciasto,  Desery,  Na słodko

Babeczki z jagodami.

Jagody to dla mnie smak lata, dzieciństwa. A jeszcze lepiej smakują w połączeniu z delikatnym ciastem. Jeśli lubisz takie połączenie to koniecznie musisz spróbować babeczek z jagodami.

Składniki:

  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 300g mąki pszennej
  • 300g mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jagód
  • cukier puder
  • szczypta miłości

Przygotowanie:

Piekarnik nastaw na 180st góra-dół.

Masło pokrój na mniejsze kawałki i włóż do miksera, po kilku minutach dodawaj powoli cukier.

Miksuj na najwyższych obrotach, zmniejsz i dodaj jajka, mąkę, mleko, sól i proszek do pieczenia.

Nasze ciasto ma mieć jednolitą konsystencję.

Jagody umyj, pozostaw aby trochę przeschły.

Do ciasta dodaj jagody i delikatnie wymieszaj.

Do formy na babeczki włóż papilotki i napełnij je ciastem 3/4.

Włóż do nagrzanego piekarnika.

Piecz 30min, sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone ( gdy włożysz patyczek do szaszłyka w ciasto i po wyjęciu jego będzie suchy – babeczki są gotowe).

Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika.

Odstaw do ostygnięcia.

Na koniec posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Leave a Reply