Babeczki z jagodami.
Jagody to dla mnie smak lata, dzieciństwa. A jeszcze lepiej smakują w połączeniu z delikatnym ciastem. Jeśli lubisz takie połączenie to koniecznie musisz spróbować babeczek z jagodami.
Składniki:
- 150g masła
- 150g cukru
- 2 jajka
- 300g mąki pszennej
- 300g mleka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka jagód
- cukier puder
- szczypta miłości
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 180st góra-dół.
Masło pokrój na mniejsze kawałki i włóż do miksera, po kilku minutach dodawaj powoli cukier.
Miksuj na najwyższych obrotach, zmniejsz i dodaj jajka, mąkę, mleko, sól i proszek do pieczenia.
Nasze ciasto ma mieć jednolitą konsystencję.
Jagody umyj, pozostaw aby trochę przeschły.
Do ciasta dodaj jagody i delikatnie wymieszaj.
Do formy na babeczki włóż papilotki i napełnij je ciastem 3/4.
Włóż do nagrzanego piekarnika.
Piecz 30min, sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone ( gdy włożysz patyczek do szaszłyka w ciasto i po wyjęciu jego będzie suchy – babeczki są gotowe).
Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika.
Odstaw do ostygnięcia.
Na koniec posyp cukrem pudrem.
Smacznego!