Babeczki,  Desery,  Na słodko

Muffinki z rabarbarem.

Miękkie muffinki rozpływające się w ustach połączone z kwaśnym rabarbarem. Jeśli lubisz takie połączenie to koniecznie musisz spróbować tych babeczek.

Składniki:

  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 300g mąki pszennej
  • 300g mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rabarbar (3-4 łodygi)
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder
  • szczypta miłości

Przygotowanie:

Piekarnik nastaw na 180st góra-dół.

Masło pokrój na mniejsze kawałki i włóż do miksera, po kilku minutach dodaj powoli cukier.

Miksuj na najwyższych obrotach, zmniejsz i dodaj jajka, mąkę, mleko, sól i proszek do pieczenia.

Nasze ciasto ma mieć jednolitą konsystencję.

Rabarbar obierz, pokrój na małe kawałki i obsyp mąką ziemniaczaną.

Do formy na muffinki włóż papilotki i napełnij je ciastem 3/4.

Do ciasta dodaj rabarbar i delikatnie zanurz go w cieście.

Włóż do nagrzanego piekarnika.

Piecz 30min, sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone ( gdy włożysz patyczek od szaszłyka w ciasto i po wyjęciu jego będzie suchy – babeczki są gotowe).

Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika.

Odstaw do ostygnięcia.

Na koniec posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Leave a Reply