Muffinki z rabarbarem.
Miękkie muffinki rozpływające się w ustach połączone z kwaśnym rabarbarem. Jeśli lubisz takie połączenie to koniecznie musisz spróbować tych babeczek.
Składniki:
- 150g masła
- 150g cukru
- 2 jajka
- 300g mąki pszennej
- 300g mleka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- rabarbar (3-4 łodygi)
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder
- szczypta miłości
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 180st góra-dół.
Masło pokrój na mniejsze kawałki i włóż do miksera, po kilku minutach dodaj powoli cukier.
Miksuj na najwyższych obrotach, zmniejsz i dodaj jajka, mąkę, mleko, sól i proszek do pieczenia.
Nasze ciasto ma mieć jednolitą konsystencję.
Rabarbar obierz, pokrój na małe kawałki i obsyp mąką ziemniaczaną.
Do formy na muffinki włóż papilotki i napełnij je ciastem 3/4.
Do ciasta dodaj rabarbar i delikatnie zanurz go w cieście.
Włóż do nagrzanego piekarnika.
Piecz 30min, sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone ( gdy włożysz patyczek od szaszłyka w ciasto i po wyjęciu jego będzie suchy – babeczki są gotowe).
Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika.
Odstaw do ostygnięcia.
Na koniec posyp cukrem pudrem.
Smacznego!