Tacos z mięsem mielonym i kukurydzą
Taco to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Składa się ono z tortilli, która wykonana jest z mąki kukurydzianej. Dodatki możemy zmieniać tak samo jak mięso mielone. Choć charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej warzywa: czerwona fasola lub kukurydza powinny się w niej znaleźć. Przepis na tacos z mięsem mielonym jest bardzo prosty, wystarczy kilka składników, ok. 5 min w piekarniku i mamy gotową przystawkę.
Czas przygotowania: ok. 20-30min
Składniki:
- Muszle do tacos – 8 szt.
- 0,5kg mięsa mielonego (kupcie takie jakie lubicie)
- 2 obrane ząbki czosnku
- sól, pieprz
- kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej
- olej do smażenia
- 200g jogurtu naturalnego
- 1-2 pomidory
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- mały kawałek startego sera mozzarella – do posypania
Przygotowanie:
Na patelnie wlewamy 2-3 łyżki oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone przesmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Pomidory musimy pokroić w kostkę, a liście sałaty na nieduże paski.
Do naszych muszelek wkładamy mięso mielone, pomidory, liście sałaty i wszystko posypujemy kukurydzą i serem mozzarella.
Nasze tacos wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku ( u mnie jest to góra-dół) na 200st – ok. 5min
Gotowe muszle podajemy polane jogurtem.
Smacznego!