Dodatki,  Kolacja,  Obiad,  Sylwester,  Urodziny,  Wytrawnie

Tacos z mięsem mielonym i kukurydzą

Taco to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Składa się ono z tortilli, która wykonana jest z mąki kukurydzianej. Dodatki możemy zmieniać tak samo jak mięso mielone. Choć charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej warzywa: czerwona fasola lub kukurydza powinny się w niej znaleźć. Przepis na tacos z mięsem mielonym jest bardzo prosty, wystarczy kilka składników, ok. 5 min w piekarniku i mamy gotową przystawkę.

Czas przygotowania: ok. 20-30min

Składniki:

  • Muszle do tacos – 8 szt.
  • 0,5kg mięsa mielonego (kupcie takie jakie lubicie)
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej
  • olej do smażenia
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1-2 pomidory
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • mały kawałek startego sera mozzarella – do posypania

Przygotowanie:

Na patelnie wlewamy 2-3 łyżki oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone przesmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem.

Pomidory musimy pokroić w kostkę, a liście sałaty na nieduże paski.

Do naszych muszelek wkładamy mięso mielone, pomidory, liście sałaty i wszystko posypujemy kukurydzą i serem mozzarella.

Nasze tacos wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku ( u mnie jest to góra-dół) na 200st – ok. 5min

Gotowe muszle podajemy polane jogurtem.

Smacznego!

Leave a Reply